Vanaf 18 maart 2024 verloopt de inschrijving voor een sociale woning verplicht online via het CIR.

8 december 2023

Inschrijven voor een sociale woning wordt vanaf 18 maart 2024 verplicht online. 

Vanaf 18 maart 2024 zal elke kandidaat-huurder zich voor de inschrijving voor een sociale woning verplicht online moeten inschrijven. Je schrijft je éénmalig in om een sociale woning te huren en je kan een woningkeuze maken over heel Vlaanderen. Het Centraal Inschrijvingsregister heeft als voordeel dat je niet meer bij verschillende woonmaatschappijen moet langsgaan om in verschillende gemeentes ingeschreven te staan. 

Ook wie al op een wachtlijst staat, moet zich inloggen op de website en zijn inschrijving herbevestigen. 

Inschrijven en jouw online dossier aanpassen en/of bevestigen kan via het CIR (Het Centraal Inschrijvingsregister) op de website www.vlaanderen.be/sociaalhuren.

Wil je je inschrijven tussen nu en 18 maart 2024?

Dan kan dit enkel via het papieren inschrijvingsformulier. Is je inschrijvingsdocument volledig en beschikken we over alle noodzakelijke bewijsstukken; dan kan een medewerker van Thuiswest je inschrijven via de back-office van het CIR.

Hoe schrijf je je in via het Centraal Inschrijvingsregister?

 

  1. Meld je vanaf 18 maart 2024 aan via www.vlaanderen.be/sociaalhuren met Itsme (www.itsme.be) of e-ID en kaartlezer. 

  1. Je vult jouw gegevens in. Wat de overheid al over je weet, is automatisch ingevuld. Let wel: we hebben niet al jouw gegevens. Daarom moet je nog extra documenten toevoegen. 

  1. Dien je aanvraag in. Bij onvolledige dossiers informeert de woonmaatschappij jou over ontbrekende documenten. 

  1. Bij goedkeuring ben je ingeschreven als kandidaat-huurder.

Hoe installeer je Itsme?

 

Sta je al op een wachtlijst van Thuiswest? 

Elke kandidaat-huurder die op de wachtlijst staat van Thuiswest zal vanaf 18 maart 2024 zijn dossier moeten herbevestigen via het CIR (Centraal Inschrijvingsregister) via de website www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Als zij hun dossier niet hebben bevestigd of de nodige bewijsstukken hebben aangeleverd, worden zij van de wachtlijst geschrapt. 

Hoe kan je je als kandidaat-huurder voorbereiden?

  • Zorg ervoor dat je beschikt over een elektronische identiteitskaart (eID) 
  • Zorg ervoor dat je de pincode van jouw identiteitskaart weet. 
  • Om te kunnen inloggen op de website heb je de app Itsme nodig. Informatie en een stappenplan hoe je de app moet installeren, vind je op Itsme® Digitale ID. 

Heb je hulp nodig?

  • Op www.vlaanderen.be/sociaalhuren vind je heel wat informatie om je te helpen. Er staan handleidingen en video’s die uitleggen wat je moet doen. 
  • Vrienden, familie, een organisatie die je begeleidt … Iedereen kan je helpen met het centraal inschrijvingsregister en de actualisatie. 
  • Heb je geen hulp? Dan kan je bij ons terecht. 

Mijn plaats op de wachtlijst is veranderd. Hoe komt dit? 

Met de komst van het CIR zullen kandidaat-huurders merken dat de volgorde op de wachtlijst is veranderd. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Vanaf 18 maart 2024 is het niet langer mogelijk om per project in te schrijven; enkel inschrijvingen per gemeente of deelgemeente zijn nog toegestaan.

Daarnaast worden veel dossiers achter de schermen samengevoegd of gescheiden als gevolg van het CIR. In de praktijk betekent dit dat kandidaat-huurders die op meerdere wachtlijsten stonden, nu slechts één dossier behouden, waarbij de oudste inschrijvingsdatum als leidraad wordt genomen. 

terug naar overzicht

Kandidaat-huurders beheren voortaan hun dossier online.

Vanaf 18/03 kunnen mensen die een sociale woning zoeken, zich online aanmelden Bestaande wachtlijst-kandidaten ook moeten hun gegevens herbevestigen om hun plaats te behouden.

lees meer...

Inschrijving in VDAB - verplicht vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet je je inschrijven bij VDAB als je nog niet werkt. 

lees meer...

Project in de kijker

Project in de kijker Project te Poelkapelle, Schiethoek

Woonmaatschappij Thuiswest verkoopt 9 sociale koopwoningen in een nieuwe verkaveling Schiethoek te Langemark-Poelkapelle.

Lees meer...