Hoe voorkom ik vochtproblemen in mijn woning?

Vocht in huis is een veel voorkomend probleem. Meestal wordt aangenomen dat vocht van buitenaf komt. Optrekkend vocht of doorslaande muren zijn dan de vaakgenoemde oorzaken. In vele gevallen blijkt echter dat het vocht vooral van binnen de woning zelf komt.

Leefvocht is het vocht dat in de lucht komt door verschillende activiteiten in uw woning. Bij het ademen (van uzelf, uw huisdieren, zelfs van planten) komt er een kleine hoeveelheid waterdamp in de lucht. Wanneer u een douche of een bad neemt of als u kookt komt er waterdamp vrij. Door al deze activiteiten kan er per dag wel zo’n 10 tot 15 liter water in de vorm van waterdamp in de woning komen. Deze moet de kans krijgen om weg te geraken.

Met volgende tips helpen we u vochtproblemen in uw woning voorkomen:

 • Al bent u overdag niet thuis, zorg er dan voor dat het niet te koud wordt in uw woning. Te zuinig verwarmen kan ook een vochtprobleem veroorzaken.
   
 • Tijdens het koken moet u ventileren om het vrijgekomen vocht weg te krijgen. Het gebruik van een dampkap is hierbij absoluut aangeraden!
   
 • Zet de dampkap tijdens het koken op de hoogste stand. Laat ook na het koken de dampkap nog even aanstaan. Zet steeds een deksel op de kookpot: zo voorkomt u dat er veel water in de lucht komt én bespaart u bovendien energie.
   
 • De badkamer is een vochtige ruimte. Ventileer daarom de badkamer regelmatig. Zorg ook bij het douchen of bij het baden voor voldoende ventilatie. Droog na het douchen de natte wanden en vloer op.
   
 • Laat na het baden het bad meteen leeglopen.
   
 • In een vochtig huis zet u de meubels beter niet vlak tegen de muur. Enkele centimeters afstand tussen meubel en muur volstaan al om daar voldoende luchtcirculatie te krijgen. Hierdoor kan geen vocht neerslaan en worden uw meubels niet beschadigd.
   
 • Als er meer mensen in een kamer zijn, is het aangeraden om altijd een raampje of één van de verluchtingsroosters boven het raam te laten open  staan. Hoe meer mensen in een ruimte, hoe groter de behoefte aan verse lucht. Verlucht daarom dagelijks uw woning.
   
 • Plak in geen geval de verluchtingsroosters dicht!
   
 • Het drogen van de was op een droogrek binnenshuis veroorzaakt veel waterdamp. Bij een goed aangesloten droogkast krijgt u geen of slechts weinig waterdamp in uw woning. Als het drogen van de was binnenshuis de oorzaak van vochtoverlast is, overweeg dan de aanschaf van een droogkast. Als u toch niet anders kan dan de was binnen op een droogrek te laten drogen, zorg dan zeker voor een goede verluchting. Bijvoorbeeld door een raam of een verluchtingsrooster open te zetten. 

Een sterke afkoeling van de kamer zuigt de nog warme lucht naar de koudste muren of hoeken. Daar koelt ze plots af en laat condensatie (en schimmels) achter. Het is daarom beter tijdens het stookseizoen de verwarming niet lager te zetten dan 16 graden.

 

Meer onderhoudtips...