Mogelijke redenen voor een gewijzigde plaats

 

Sinds de invoering van het Centraal Inschrijvingsregister, kan het zijn dat jouw plaats op de wachtlijst sterk gewijzigd is. Een overzicht van de redenen waarom jouw plaats op de wachtlijst is gewijzigd, vind je hieronder terug. 

 

Wachtlijsten zijn samengevoegd 

Waar vroeger iedere huisvestingsmaatschappij en sociaal verhuurkantoor een eigen wachtlijst had, zijn deze in het CIR allemaal samengevoegd. Een kandidaat heeft nu nog maar één inschrijving. Het oudste dossiernummer blijft behouden. Ook is er geen onderscheid meer tussen SVK-kandidaten en SHM-kandidaten en staan kandidaten nu voor alle woningen van de hele gemeente op de lijst. 

 

Keuzegebieden zijn verkleind 

Het CIR laat voor sommige gemeentes nu niet meer toe om specifiekere woonkeuzes te maken. Waar in het verleden ook bijvoorbeeld per complex kon worden gekozen, is nu enkel een keuze op (deel)gemeenteniveau mogelijk. Dit zorgt er ook voor dat er personen op lijsten zijn verschenen voor de hele (deel)gemeente die vroeger enkel op specifieke complexlijsten stonden. 

 

Het CIR voegde alle keuzegebieden in de hele gemeente toe 

Het CIR heeft voor kandidaten die werden ingevoegd uit de voormaige wachtlijsten niet gekeken in welke (deel)gemeentes hun huidige keuzes lagen. Zij hebben voor de hele gemeente alle keuzes aangeduid, ook al had de kandidaat vroeger enkel keuzes in een specifiek deelgebied gemaakt. Als kandidaten bij de actualisatie hun keuzes niet gingen aanpassen, staan zij voor de hele gemeente ingeschreven en komen zij op lijsten te staan waar ze eerder niet op stonden. 

 

Lokale binding is verstrengd 

Voor de invoering van het CIR, volstond het om slechts drie jaar in de afgelopen zes jaar in een gemeente te wonen om daar in aanmerking te komen. Wonen in Vlaanderen besliste om die lokale binding met de gemeente te verstrengen. Om in aanmerking te komen voor een sociale woning moet de kandidaat nu in de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in de gemeente wonen. Één korte onderbreking in de adreshistoriek is voldoende om terug onderaan de lijst te komen staan. Daaropvolgend is ook de lokale binding (in de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in het werkingsgebied wonen) in het volledig werkingsgebied van Thuiswest bepalend. 

 

Net actualisatie geweest: veel keuzes gewijzigd 

Ook in het verleden werd aan kandidaat-huurders gevraagd om iedere twee jaar hun kandidatuur opnieuw te bevestigen en keuzes te herbekijken. Bij zo een actualisatie worden veel keuzes toegevoegd of verwijderd, waardoor er veel verschuivingen zijn op de wachtlijst. Kandidaten die langer staan ingeschreven en een keuze toevoegen, komen namelijk meteen hoog op de lijst te staan voor die keuze. 

 

Nieuwe prioriteiten: vb. herhuisvesting einde hoofdhuurcontract, mutaties over de gemeentegrenzen heen, mantelzorg

Samen met de invoering van het CIR en samenvoeging van SHM’s met SVK’s, werden ook heel wat nieuwe toewijzingsregels ingevoerd. Zo werden er nieuwe prioriteiten in het leven geroepen om huurders die onaangepast wonen of dringend herhuisvest moeten worden, hoger op de wachtlijst te plaatsen van aangepaste woningen. 

 

Niet de juiste attesten in het CIR-dossier: vb. medisch specialist, mantelzorg, rolstoelgebruiker, … 

Iedere kandidaat werd gevraagd om zijn kandidatuur te bevestigen en na te kijken of alle gegevens correct zijn in het CIR. Daar bestaat de mogelijkheid om medische attesten voor aangepaste of gelijkvloerse woningen op te laden. Met zo’n attest kunnen keuzes geoptimaliseerd worden. Ook personen die mantelzorg ontvangen of geven in een andere gemeente dan die waar ze zelf wonen, kunnen een extra binding ontvangen als ze hiervan een attest opladen in het CIR.