Rechten en plichten van Thuiswest

De plaatsbeschrijving

Thuiswest moet de woning 'in goede staat' aan de huurder geven. In goede staat betekent: proper en zonder gebreken. Alle toestellen moeten werken zoals het hoort.

Voor je in jouw nieuwe woning trekt, maakt Thuiswest samen met jou een plaatsbeschrijving. Alle gebreken aan de woning komen daarin. Er staat ook in welke dingen je van de vorige huurder overneemt. Dit zijn bijvoorbeeld de toestellen van de keuken, de boiler, het tuinhuis of andere…. Zet zeker alle gebreken aan de woning in deze plaatsbeschrijving. Dat is belangrijk als je zou verhuizen. 

Vergeet je een gebrek te melden bij het begin van de huur? Dan komt dat op het einde van de huur ten laste van jezelf. 

Ga je in een nieuwbouw van Thuiswest wonen? Dan kan je ook alle mogelijke gebreken melden aan Thuiswest. Hiervoor heb je één maand de tijd. 

De controle op het onderhoud

Thuiswest mag jouw woning controleren op het onderhoud of op mogelijke schade.

Bij vaststelling van ernstige tekortkomingen zal Thuiswest de huurder verplichten tot CAW-woonbegeleiding om een uithuiszetting te vermijden. De CAW-woonbegeleiders beschikken over de nodige expertise om de huurder te begeleiden in het goede onderhoud van de woning. De woonbegeleiding is zeer aanklampend en richt zich tot het ondersteunen en trainen van de woonvaardigheden. Driemaandelijks volgt een evaluatie van het onderhoud van de woning.

Als de huurder verder medewerking weigert, zal Thuiswest de uithuiszettingsprocedure alsnog opstarten.

Herstellingen ten laste van Thuiswest

Op de pagina onderhoud en herstellingen kan je  opzoeken welke herstellingen ten laste van Thuiswest zijn. 

Andere woning bij grote renovatiewerken

Thuiswest moet je een andere woning aanbieden als jouw woning volledig wordt vernieuwd. Na de renovatie kan je terug naar jouw vernieuwde woning, op voorwaarde dat ze nog aangepast is aan de samenstelling van jouw gezin.

Kandidaat-huurders beheren voortaan hun dossier online.

Vanaf 18/03 kunnen mensen die een sociale woning zoeken, zich online aanmelden Bestaande wachtlijst-kandidaten ook moeten hun gegevens herbevestigen om hun plaats te behouden.

lees meer...

Inschrijving in VDAB - verplicht vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet je je inschrijven bij VDAB als je nog niet werkt. 

lees meer...